Waarom denkt knuffelend links dat allochtonen Wilders niet zien zitten?

Door Assita Kanko op 25 november 2023

Ik las met grote verbazing dat mensen op straat gekleurde Nederlanders knuffelen omdat Wilders met zijn PVV de verkiezingen heeft gewonnen. Weer zo’n grapje, dacht ik in eerste instantie, maar het blijkt te kloppen. Ik blijf liever thuis, want eerlijk gezegd zou ik het heel vreemd vinden om door vreemden op straat vastgepakt te worden omdat ik zwart ben en een kandidaat die zij niet mogen de verkiezingen heeft gewonnen.

Er worden dus veronderstellingen gemaakt over de keuzes van kiezers in een democratie op basis van hun afkomst of kleur, wat niet alleen debiel maar ook racistisch en antidemocratisch is. Deze houding gaat ervan uit dat kiezers van kleur niet dezelfde zorgen kunnen hebben als alle anderen.

Net zoals er blanken zijn die op extreemlinks en Timmermans stemmen, en daar hun redenen voor hebben, zijn er ook mensen van buitenlandse afkomst die op de VVD of PVV stemmen.

Zelfde zorgen

Links moet leren dat de reden om te stemmen emotioneel en persoonlijk is. Het komt voort uit een diepgeworteld verlangen om tegemoet te komen aan zeer basale zorgen die iedereen kan hebben.Bijvoorbeeld willen zij ook dat hun kinderen in een veilige wereld leven waar de economie draait, woningen te vinden zijn en het migratiebeleid in goede banen wordt geleid. Dat zij hun loon ook echt kunnen gebruiken voor hun gezin en niet door de belastingen worden uitgeperst. Ze willen hetzelfde.

Racistisch

Waarom denkt links dat het anders zou zijn? Gekleurde mensen op straat gaan knuffelen omdat Wilders verkiezingen gewonnen heeft is racistisch.

Bepaal jij de politieke voorkeur van iemand op basis van zijn kleur? Alleen links kan dat.

Ik zou het heel bizar vinden om door zo’n knuffelaar te worden aangesproken. Het is juist door weg te kijken dat men de polarisering in de hand werkt. De problemen blijven zich opstapelen.

Jodenhaat

Ik wil vastgepakt worden omdat er de afgelopen weken betogers zijn geweest die Joden willen vernietigen en het Westen haten, met IS-vlaggen hebben durven zwaaien en nazitekens getoond hebben. Die geen respect voor de politie hebben en zo weinig werken dat ze in het weekend voldoende energie en tijd hebben om die politie te provoceren.

Een jongeman uit Amsterdam die even zwart is als ik zei een paar maanden geleden tegen mij: „Ik ben de relschoppers beu en maak me zorgen over mijn zoon. Ik wil dat hij goed studeert en vooruitgaat. Zelf werk ik hard maar ik hou bijna niets over terwijl de Oekraïners zo veel gratis krijgen. Ik snap dat er oorlog is en dat ze geholpen moeten worden maar wanneer ze hier veilig zijn, moeten ze ook werken. De anderen ook. Door mijn werk ben ik moe en kan ik in het weekend alleen maar slapen. Ik heb weinig energie over voor leuke dingen en kom amper rond.”

Welvaart en veiligheid

Het was duidelijk op wie hij ging stemmen, op iedereen behalve wie de boel uit de hand liet lopen. Het is belangrijk om de vooroordelen te stoppen en terug te gaan naar de basisreden waarom politiek bestaat en het feit dat het voor mensen moet zijn om hun bezorgdheden weg te nemen.

Dat doe je door hun welvaart en veiligheid te garanderen. Wat de fiscaliteit, de economie en migratie betreft. Door klare taal te spreken over grote problemen van nu, namelijk de globale context waarbij het Midden-Oosten overwaait naar onze straten.

Er is meer en meer chaos en er zijn geen oplossingen. Er wordt niet geluisterd naar de burger. Door de slechte integratie zie je zelfs hoofddoeken op het platteland. Zoveel mensen kiezen voor het Europese welvaartssysteem maar niet voor Europese waarden.

Die mensen zijn te weinig geïntegreerd en je kunt je afvragen wat ze hier komen doen als het is om te leven zoals in hun land van herkomst. Ze participeren niet. Je ziet ze nergens: niet in musea, restaurants, bioscoop, of op oudercontact. Je komt ze nergens tegen.

Pogrom in Israël

Maar ze zijn er wel. Zet je na 20 jaar nog eens een voet in de stad Brussel, dan schrik je je een ongeluk. Dan krijg je het gevoel dat je niet in Europa bent en dat de tradities zijn overgenomen. Dat voelen veel mensen, ook allochtonen voelen dat. Maar dat gevoel mag je niet uiten. Dat probleem mag je niet bespreken of je bent een racist.

Het verbaast me niet dat ze hun mond houden en voor een partij kiezen die hen geen racist noemt en de problemen niet ontkent.

De context van de verkiezingen telt ook: pogrom in Israël, gejuich in Brussel, Parijs of Rotterdam. Dan zie je ze wel, samen met de knuffelaars.

Aanslagen

De terreurverhalen over de kibboets in Israël hebben iedereen geshockeerd. Er kwamen weer aanslagen in Frankrijk en in België door een crimineel die in Tunesië had moeten zitten.

De mensen die op straat zeggen voor Palestina te marcheren, hebben vreemd genoeg nog niet tegen Hamas betoogd. Zij en hun aanhangers hebben doodsbedreigingen aan het adres van vrijdenkers hier niet veroordeeld. Dit fenomeen dat zorgen baart zie je overal, in alle lagen van de samenleving.

Vlaams Belang

De allochtonen hoeven uw knuffel niet maar willen een veilig leven in een land waar ons sociaal systeem overeind blijft.

Sommige mensen vragen of Vlaams Belang in België zou kunnen meeregeren. Maar wat er nu in Nederland gebeurt is niet mogelijk in België.

In Nederland is het niet de eerste keer dat een partij met een duidelijk boegbeeld omhoogschiet. Pim Fortuyn deed het en Caroline van der Plas in het begin ook met de BBB.

Verder vergeet men een essentieel detail: België is Nederland niet. België is een zeer ingewikkeld land met twee democratieën. Hoe het werkt en waarom het niet kan, dat ga ik de lezers (vandaag) besparen.

Dit was de achtenzestigste column van Assita Kanko voor De Telegraaf.

www.telegraaf.nl 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is